1 Kasım 2014 Cumartesi

Amaçsız Gezmelerim

Resim Özlem Abla'nın ikinci mekanı olan Görsel Sanatlar blogundan. :)

Bugün kursum vardı. Kurstan sonra Tarsu'ya uğrayayım, dedim. Şöyle bir kitaplara göz atmış olurum. 12:30 civarında düştüm yolla. Okula geldiğimde hocanın olmadığını öğrendim. Yani boşuna gelmiştim okula. Hoca "Doğru evinize gidin, olaylar olabilir" dedi. Ben izinliydim. Olay filan olursa benim gezeceğim saatlerde olmazdı zaten. Düştüm yolla. Kafama takmıştım. Bugün camilerden illa birine girecektim. Gördüğüm cami minarelerinin izini sürüyordum. Baktım bir minare. Bildiğim camiymiş. Eski Cami. Önünde hoca Kuran okuyordu. Şöyle bir içine baktım. Hoca Kuran okumasaydı soru soracaktım. Vazgeçtim. Caminin yanıyla ara var. Şahmeran alanı. Hiç şahmeran efsanesini duydunuz mu? Ya da efsane mi? Göz atmanızı tavsiye ederim.
Aslında o alanı da gezecektim ama vazgeçtim.
Bir minare daha. Yaklaştıkça yeşil bir kubbe gördüm. Küçük bir şeydi. Şöyle bir baktım. Orada etrafı temizleyen bir belediye görevlisinin yanına yanaştım ve sordum "Burası neresi?" Ziyaret yeri olduğunu söyledi. Kime ait filan diye sordum ismi yazıyor, dedi. Teşekkür edip bir de kolay gelsin, dedim ve uzaklaştım oradan. Tarsu'ya ulaştım. AVM yani. İlk girdiğim yer DR oldu. Bütün kitaplara şöyle bir göz attım. Ben kitaplara göz ata durayım orada çalışanlarda bana şöyle bir göz atıyordu. Anlamadım. Kitap olmadan çıktım. Çünkü yanımda üç liradan fazla param yoktu. 
Dolanmaya başladım. Gözüme Madame Coco mağazası takıldı. Bloglarda hep görüyordum. Ama hiçte benlik değilmiş. Amaçsızca bir kaç kıyafet mağazasına girdim. Bir tek Koton'a bilinçli girdim. Koş sezonu açılmış. Her yerde koyu renkler. Ve hiç benim tarzım olmayan kıyafetler.
Bir de merak ettiğim Watsons vardı. Onu da bloglarda okumuştum. Bir de ablamdan duymuştum. Daldım. Kozmetik ürünleri işte. Parfümlere bakarken görevli yanaştı yanıma. Suç üstü yakalanmış gibi hissettim kendimi. Bir gülüş iki laf, sonra çeksin gitsin Nazik.
Tarsu'dan çıktım. Yürürken önümde iki üç çocuk. Birlerine vurup küfür ederek konuşuyorlardı. Biri diğerini kafasına sigara izmariti attı. Çocuğun biri arkasına dönüp bana baktı. Arkadaşına sus işareti yaptı. Sanırım benden bahsetti. Sonra şöyle hepsi bir sözde çaktırmadan dönüp baktı. Sanırım özü gördüler. Küfürü kestiler. Gayet normaldim yani. Üzerim uzun siyah bir pardesü ve eşarbım omuzlarımı kapatacak şekilde, göğüs altındaydı. Anlamadım. Ya da şöyle diyeyim. Anladım ama anlamamazlığa vurdum.
Bir cami minaresi daha. Hadi geç karşıya. Baktım bizim ünlü Ulu Cami. Hemen daldım. Amcalardan başka kimse yoktu. Tek başıma olunca. Sonra Hz. Danyal'ın mezarını gördüm. Daha doğrusu görmedim. Bulunduğu alan işte. Camdan şöyle bir baktım. Giriş ücretli. Ne kadar olduğunu bilmiyorum. Bir Fatiha okudum gittim. Çok susamıştım. Onca gezmenin üzerine susamıştım. Şekerli bir şeylerde istiyordu canım. Bir büfenin önünde durdum. İçecek dolabına göz attım. Her zaman ki içtiğim uludağ frutti karpuz ve çilekli. Aldım. Yanına da pipet istedim. Yürüye yürüye içtim. Sonra bir tabela. Saunt Paul kuyusu. Eğer burdan gidersem belki kiliseye de ulaşırım dedim. Girdim. Bilindik yerlerdi ama pekte geniş çaplı gezmemiştim. İlerledim. Baktım görünürlerde bir şey yok. Ah bir de şu ayakkabı bagacığım. Elimde de içeceğim ve bir de defter. Park gördüm. Daldım hemen. Kimse yoktu. Oturdum. Ayakkabı bagacığımı bağladım. İçeceğimi de bitirdim. Yine bir cami. Ezan okunuyor. Ve WC. Bir lira ödedim ve girdim. Allah'tan plastik terlik varmışta abdestimi alabildim. Ama cemaate yetişemedim. Cemaat namaz halindeyken ben de bayanlara ayrılmış bölüme çıktım. Onlar namazı bitirdi dua ettiler. Dua edilir de icabet edilmez mi?
Ben de namaza durdum. Ama nasıl heyecanlanmışım. Titriyorum. İlk defa tek başıma bir camiye girmiş namaz kılıyorum. Çıktım dışarı. Daha gezecek yer var mıydı? Yok. Geçtim yarenlik alanından eve geldim. Kafamda bir sürü deli sorularla.

18 yorum:

  1. Camiler güzeldir. Camiler huzur verir. Camide kılınan namazın lezzetine doyum olmaz. ♥ İyi etmişsin. :))) Bize de dua etmişsindir inşallah? :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl bir heyecana kapıldıysam artık kelimeleri bir araya getiremedim. :))
      O yüzden açıkcası duada edemedim. :/ Affına sığınıyorum ve elbette hepiniz için dua edeceğim inşallah. :)

      Sil
  2. Bazen bu şekilde boş boş önüne gelen yerleri gezmek çok zevkli oluyor. Iyi yapmışım ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatımda herhalde ilk defa bu kadar boş dolandım. :))

      Sil
  3. Selamünaleyküm benim canım sıkılınca resim çizmek birde resimler kopyalar bilgisayarımda sınıflandırmak beni rahatlatır.:) blogumu tanıttığın için teşekkür ederim canım sağol varol!
    Biliyor musun ben oralara geldim Hz. Danyal türbesi mi cami mi bilemiycem restorasyon çalışmaları vardı Ulu camide namaz kıldım..Hatta Hz.Bilal Habeş'in makamı olan bir yer vardı (yanlış hatırlamıyorsam).. Orada da namaz kıldım.. Tarsus'a yedi uyurlara geldim.. bir otobüs arkadaşlarımla beraber üç-dört sene önce çok güzel yerler bayıldım..

    _________ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶
    __________ ¶¶¶¶¶¶¶____¶¶¶
    ___________ ¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶
    ____¶¶¶¶¶___ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
    _ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶______¶¶¶
    _ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶__________¶
    ¶¶¶_____ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
    _____ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
    ___¶¶¶¶¶¶¶¶¶__ ¶¶¶____¶¶¶¶¶¶¶¶¶
    __¶¶¶¶¶¶¶___ ¶¶¶¶______¶¶¶¶¶¶
    __¶¶¶¶¶_____ ¶¶¶¶_______¶¶¶¶¶
    __¶¶¶¶_______ ¶¶¶¶______¶¶¶¶¶
    __¶¶¶________ ¶¶¶¶_______¶¶¶¶
    __¶¶__________ ¶¶¶¶______¶¶¶
    __¶¶__________ ¶¶_¶_______¶¶
    __¶___________ ¶¶¶¶¶______¶
    _________________ ¶¶¶¶
    _________________ ¶¶_¶
    _________________ ¶¶¶¶¶
    _________________ ¶¶¶¶¶
    __________________ ¶¶_¶
    __________________ ¶¶¶¶¶____¶
    _______________ ¶__¶¶¶¶¶__¶¶
    _______________ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
    ________________ ¶¶¶¶¶¶¶¶¶


    Sevgiler =))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek abla. O blogunu çok sevdim. Resimleri de kullanıyorum bildiğin üzre. :))
      Senin uğraşlarında pek güzel. Çiziminin birini yayınlamışsın. Çok hoşuma gitti. :)
      Tarsus güzel yer. Tarihi açıdan, medeniyet açısından.
      Hz. Danyal mezarı diye biliyorum. Türbe olarak adlandırılmadı sanırım. Tam detaylı bakmadım. Tevafuk etti de şöylr bir baktım. Mezarı gözükmüyor. Ulu Cami'de Bilal-i Habeş'in makamı var. Doğru hatırlıyorsun. :) Ah imkanım olsa da Eshab-ı Kehf''e gitsem. Uzak kalıyor. Bir daha gelmek nasip olursa bana beklerim. :))

      Sil
  4. Ne güzel yazmışsın :) Allah kabul etsin :)

    YanıtlaSil
  5. Amacsiz gezmeler iyi gelir insana.Iyi etmissin.En guzelini de camiye girmekle etmissin.Oralardaki namazin tadi bir baska oluyor.Allah kabul etsin Nazikcim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru, bana da çok iyi geldi. Camiler özellikle. İyi etmişim değil mi? Uzun zamandır bir camiye girmiyordum. Cami de namaz kılmak daha farklıymış. Amin. =)

      Sil
  6. Ben farklı bir noktaya dikkat ettim. İnsanın cebinde parası yoksa daha güzel oluyor. Böylece hiçbir bağı kalmıyor. Mesela D&R dan bir kitap almış olsaydınız belki artık diğer yerleri gezmeye kalkışmaz, bir park köşesine veya evinize gidip okumaya çalışırdınız öyle değil mi ?

    Bazen amaçsız olmak en güzel sonuçları doğurabiliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen. Güzel noktaya değinmişsin. Amaçsız geziyorum işte, paraya ne gerek var. Sallana sallana, hiç bir eşyaya alıcı gözüyle bakmadan dolandım. =)

      Sil
  7. Bende bir ödülün var alır mısın =)

    YanıtlaSil
  8. ama nasıl deli sorular ki. bi deee, sınavlar başlıyosa çok çok başarılar dilerim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarın ilk sınav.
      Hiç sorma ya. =) Böyle beni bunaltan cinsten =)

      Sil
  9. Ben de tek amaçsız gezen benim sanıyordum =) Bizim burası o kadar merkezde falan değil ama sanırım tüm kırtasiyelerde çalışacak kadar iyi biliyorum ürünlerini =) Benim boş boş gezmem de yıllardır gittiğim kırtasiyeleri ilk kez görüyorcasına dolaşmak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de ayrı bir alemsin he. Kırtasiye ha bıdığım. =)
      Bir kırtasiyeye gir çalış bari. Boşuna gitmesin emeklerin. =)

      Sil

Sevgili canlar, lütfen yorumlarınızı esirgemeyiniz. :) Hepiniz benim için değerlisiniz. Sizleri çok seviyorum. :)