28 Ekim 2014 Salı

Kardeş Cumhuriyet 91 Yaşında Sen Nerde Kaldın?



Evet, biliyorum, ilginç bir yayın başlığı benimkisi. Felsefe yada Psikoloji dersinde Cumhuriyetle ilgili hocamız sosyal mesajını veriyordu. Biri araya kaynak yaptı. "80'li yıllarında" dırımda dırım. Hoca: "80'i aşmıştır." Ve bir ses. "Cumhuriyet 91. yılına girdi." O sese bana ait işte. Ve bunu söylemekle gurur duymuştum o an. Çünkü ben kimilerine göre belki de bir Atatürk sever  değildim. Yobaz gözüyle bakıyorlardır belki de bana. Ama kimin umrundan. Ben Atatürk'ün düşünce sistemini onlardan daha iyi biliyorum ve sadece ülkemizde bu sistemin uygulanmadığına üzülüyorum. Laiklik, özgürlük düşünceleri bize pekte işlemiyor. Bir zamanlar hor görülen, yobaz görülen topluluğun arasındayım bende. ODTÜ'de gururları ayaklar altına alınan, değerleri yok sayılan ablalarımın arasındayım. Kimi zamanda aaaa kızım bu yaşta olmaz ki.
Aile baskısı mı, annem baban mı istedi sorularına maruz kalan kardeşlerimin arasındayım. Kimi zaman da hor görülen bakışların arasında. Ama hep dik bir ben. Çünkü ben Türkiye'de yaşıyorum ve Türkiye'de laiklik, demokrasi, özgürlük vardı değil mi? Yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum?
Her neyse. Cumhuriyetin sadece adıyla var olduğunu dile getirmek istemiştim. Yoksa durum vasat. Yine de bir ilerleme kaydettik ya hayırlısı.
Atalarımızın kanıyla boyanan topraklarımız elden gitmeden önce, belli bir zihniyeti bırakıp kardeşçe yaşamayı teklif ediyorum. Bir gün ülke elden gidince vah edip ellerimizi dizlerimize vurmamak için.
Umudum var hala. 

En son sınıftan çıkarken "Cumhuriyet Bayramınız mübarek ola canlar" demek geldiydi içimden. Ama ne yeri ne zamanıydı. Buraya yazdım gitti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun.
Yüreğinizdeki vatan, millet, bayrak sevgisi de hiç eksilmesin. 


8 yorum:

  1. Hepimizin Cumhuriyet Bayramıkutlu olsun. Ve ayrıca kardeşlik sevgimiz hiç eksik olmasın. Başkasını giyimi vb. ile yargılayan bir toplumuz, hepimizde var bu. Bizim gibi düşünmediğin de, giyinmediğin de yaftalamak. Kardeşlik ve bütünlük duygumuz hiç bozulmasın, önemli olan o.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstediğimiz bu. Kardeşlik duygusu, insanların birbirini hor görmemesi.
      Amin diyorum. Umarım kardeşliğimiz hiç bozulmaz ve aramızı daha fazla açmaya kalkışmazlar.

      Sil
  2. Atatürkçü olduğunu iddia edip, dinin gereğini yerine getiren insanları hor görende benim gördüğüm tek şey gösteriş.
    Bu sosyal medyada "Atatürkçüyüm, özgürlükçüyüm, demokrasiii!" diye bir yerlerini yırtan bir insanın bir kere bile törene katılmaması durumu gibi.
    Ki aslında hor gördükleri insan ciddi anlamda her şeyin 'daha' farkında.
    Kardeşlik bozulmasın, barış bozulmasın. Bayramımız her daim çoşkuyla kutlansın inşallah.
    Ankara'da olanın, gelenin Anıtkabir coşkusunu yaşamasını da çok isterim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel özetlemişsin Gül yoldaş. Kuramadığım cümleleri sen kurmuşsun.
      Anıtkabir'e gittiğimde yaşım oldukça küçüktü. Ama Atatürk'ü gayet iyi bilirdim.
      Bir pişmanlığım var ki oda dedemin "Hatıra defterine sende bir şeyler" yaz dediğinde yazmayışım.

      Sil
  3. Ben kaç seferdir yorum yapmaya çalışıyorum; ama yorum gönderemiyorum maalesef. Telefonda yorum ekle scripti çalışmıyor zaten, bilgisayardan da yazdığım yorumu gönderemiyorum kaç gündür. Sadece ben mi bu sorunları yaşıyorum acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmmm çok ilginç. Telefonda çalışması lazım. Her neyse yorumun ulaşmış bulunmakta. :)

      Sil
  4. ne güzel ama senin düşüncelerin ki.

    YanıtlaSil

Sevgili canlar, lütfen yorumlarınızı esirgemeyiniz. :) Hepiniz benim için değerlisiniz. Sizleri çok seviyorum. :)