6 Ekim 2014 Pazartesi

Kitap Yorumu: Allah De Ötesini Bırak - Uğur Koşar ve Sami Yusuf :)


Allah her şeyden haberdardır; sanmayın ki size yapılan haksızlığa kayıtsız kalıyor. O, size bir annenin evladına yaklaştığı merhametten daha fazla merhamet duyandır. Duanın karşılığını takip etmeden 'Allah de ötesine bırak.' Kul Rabb'ini imtihan etmez. O'na tevekkülle yaklaştığında rahmetini tüm hücrelerinde hissedeceksin. 
Karşında o kadar çok maskeli insan var ki onları tanımak için yoruluyorsun. Şayet dikkat edersen güzel olan bir şey var; o senin hakkını aldıkça, sen onun sevaplarından kazanıyorsun. O halde kaybettim diye üzülme, biraz daha derin bakarsan, aslında kazandığını fark edeceksin.


Arka Kapaktan

Bu da faceye yazarın facebook sayfasına gönderdimğim yazı. Üsteki resimle birlikte göndermiştim. Sağolsun yayınlamışlar. Buradan bakabilirsiniz. :)

Evet, daha az önce bitirdim bu kitabı. Okullar açılmadan önce almıştım. Okuyup bitirmek bugüneymiş. Ne güzel yazılar var. Yazılır mı bilmiyorum ama ben yine de yazacağım. Bak ne diyeceğim tabi durum herkeste farklılık gösterebilir ama ben aynen şu şekilim yani: Kitapta bir dakika boyunca tefekküre dalın. Bulutlara, kuşlara, ağaçlara bakın, diyor. Okulda pencere kenarında oturuyorum. Şöyle bir dışarı baktım, tefekküre bir daldım gözlerim yaşarmaya filan başladı. Daha ilerlemeden gözümü pencereden çektim. Yani şu yazıyı yazarken Rabb'im bana yaz, gör, oku diye emrediyor. Sonuçta Rabb'im dilemese bir ağacın yaprağı dahi kımıldamaz. Sübhanallah. 
Kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum etrafa daha bir farklı bakıyorsunuz. Sizi sakinleştiriyor. Tamam ben bu kitabı özümsemedim henüz. Ama bir özümseyeyim varya...
Çok güzel kıssalar barındırıyor. Hepsini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir yazı var ki... Çok güzel ve manalı. Tamam biliyorum, kitabı çok övdüğümün farkındayım, ama elimde değil ki. :)

Evet evet, Sami Yusuf şarkıları yazdım başlığa. Arada bir serpiştireceğim. Sizde dinleyin istedim.
Hatta şimdi başlıyorum.




Kitaptan Kesitler

Arzu şeytanidir, niyet ise rahmanidir.

Yeni biriyle mi tanıştın, hemen niyet et ve de ki: "Ey Rabb'im! Ben bir yola çıktım, niyetim evlenmek ve huzurlu bir yuva kurmak. Ancak Evvel ve Ahir olsan sensin; Alim olan, en iyi bilen sensin. Ben sonumu bilemem ki, bu mümkün değil. Bu yüzden sana geldim, kapını çaldım. En iyi bilene tevekkül sığınarak niyetimi sunuyorum. Şayet sevdiğim bu insanla evlenmem hayırlı olacaksa bana bu evliliği nasip et, eğer bu evlilik beni yorup yıpratacaksa sen henüz başlamdan evliliğime "Mani" isminle engel ol. Bu yolda seni Vekil kıldım.
Artık üzerinden yükü bıraktın. Artık sorumluluk sen de değil, onu Rabb'ıne verdin...


"Kulillah sümme zerhum. (Allah de ötesini bırak.)" [En'am Suresi, 32. ayet]

Şimdi sana kalıcı mutluluğun formülünü veriyorum. Artık tüm formülleri bırakabilirsin. Öğrendiğin tüm teknikleri de bırak, çünkü "Kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur". (Rad Suresi, 28. ayet)

Ve kalp kırılmaz. Kırılan bir şey varsa o gurur, onur, egodur!..

Söylenecek çok şey varken bile sus. 
Susmak boyun eğmek değil, tam aksine olgunlaşmanın ilk adıdır. Ve daima anımsa:
Sen sustuğunda melekler konuşmaya başlar.

Düşenin dostu olmaz diyorlar, eminim bu sözleri sen de çok duymuşsundur ki. Oysa düşenin dostu vardır, hem de en güvenilir olan, insanı arkasını döndüğünde sırtından vurmayan... El-Veli olan dost, işte o Allah'tır.

Ve daima anımsa: Allah sıkıntı ve bela verdiği kullarını derece olarak yükseltir, O "Er-Rafi" olandır ve yükseliş dikenli bir yoldur. Elbette canın yanacak. Bu yüzden senin canının yanması, kalbinin acısı rahmettendir.

Allah bazen oyuncağını elinden alır, yerine daha iyisini vereceği için, sen dert etme Can, O seni senden daha çok düşünür.

Evet bir Sami Yusuf parçası daha. :)


Devam ediyorum. :)

İşte bu yüzden derdimi ben yalnız Allah'la paylaşırım, çünkü O her şeye kadirdir. Derdimi yalnız Allah'la paylaşırım, çünkü o kainatın hakimi "Melik"tir. Herkes eksiktir, her şeyde eksiklik vardır ama Allah eksiksizdir ve o eksikleri gideren "Cebbar"dır.

Düşünebiliyor musun? Hayır! Ne kadar düşünürsen düşün Allah'ın ne kadar merhametli olduğuna akıl erdiremezsin. İsteseydi tek bir oda, tek bir hücre içinde yaşatabilirdi seni, ancak hür ve özgürsün. İnsanlar tatil köylerine adalarına vb. gidiyorlar ve oraları cennete benzetiyorlar., bu dünya bir hapishane oysa!.. Hapishane bu kadar güzel görünüyorsa cennet ne kadar güzeldir kim bilir? İşte bunlar Rabb'inin merhameti ve rahmetindendir. O Rahman ve Rahimdir.

Kadın bir çiçektir, ona sert davranırsan solar dökülür, geriye dikeni kalır. Karşında bir çiçek mi yoksa diken mi görmek istiyorsun, bu sana kalmış!..

Hayat bir uykudur, ölünce uyanır insan. Sen erken davran, ölmeden önce uyan.



Kaderin iyisi kötüsü olmaz, kader güzeldir. Onu yazan ise güzelliğin de ötesindedir.

İnsan ezbere yaşıyor, nasıl olduğunu söyleyemeyecek kadar ürkek, kendine güvensiz. Tek yapman gereken, olduğun seni kabul etmektir, o zaman içindeki sevgi tohumları çiçek vermeye başlar.

Allah diyor ki: "Ben gizli bir hazine idim, bilinip tanınmayı diledim, bu yüzden insanları yarattım"

Birisini kalbinde taht kurmak, sevgisini kazanmak istiyorsanız, öylesine sevmelisiniz ki, benliğinizi bırakıp adeta o olmalısınız. Hz. Mevlana

Kul duasında üç şeyin birini almaktan şaşmaz: Ya dua sayesinde günahı bağışlanır veyahut peşin bir mükafat alır veya ahirette karşılığını görür. (Deylemi)


Canlar ben burada postuma son vermiş bulunmaktayım. Okuyun bu kitabı he. :)
Hadi selametle. Öptüm sizleri. :) Allah'a emanetsiniz.
Uğur Koşar'dan da Allah razı olsun. 

Facebook sayfama beklerim. :)

9 yorum:

  1. Bu güne kadar okuduğum en güzel kitaplar arasında yer alan harika bir eser.Yazarın yüregine kalemine sağlık.Okumamış olanlar varsa hala şiddetle tavsiyemdir benimde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiddetle tavsiye etmek lazım. Hatta okumaları için dövelim ya. :D Şaka bir yana gerçekten güzel bit kitap. Derinden derinden işledi böyle bir bana.

      Sil
  2. okumadım daha çevremde okuyan çok okurum artık. sami yusuf tamam dinlicam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevrendekilerden kap kitabı oku. :) Hadi bakalım dinle bakalım. :D

      Sil
  3. Bu kitabı ben de okudum. Güzel noktalara değinmişsin. Şimdi "Rabbin İçin Sabret" adlı kitabını okuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Uğur Koşar'ın tüm kitaplarını alıp okuyasım var ya. İşte... :)

      Sil
  4. Bir süredir kitaplığımda kitap, bu yazının üstüne bir an önce okunmalı dedim. :)
    Selam olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam can. :) Geciktirmeden okumalısın. Okunmaya değer bir kitap. :) Selametle.

      Sil
  5. Aslında hep büyüklerimizin bize bahsettiği şeyler ama dil o kadar hızlı değişiyor ki, dili yakalayan insanları etkilemeyi de başarıyor. Günümüzün diliyle bizim algılarımızda dikkat uyandırıyor.

    YanıtlaSil

Sevgili canlar, lütfen yorumlarınızı esirgemeyiniz. :) Hepiniz benim için değerlisiniz. Sizleri çok seviyorum. :)