26 Haziran 2014 Perşembe

Kitap Notları: Olumlu Düşüncenin Gücü - Metin Koçak






    
Kitabın Adı: Olumlu Düşüncenin Gücü
Yazarı: Metin Koçak
Kitabın Türü: Kişisel Gelişim
Yayınevi: Kumsaati Yayınları
ISBN: 978-605-392-234-6




                                                              Arka Kapak

Olumlu düşünebilmek için düşüncelerimizi olumsuz kelimelerle silmeye çalışın. Hayata yaklaşımda sorumluluk almak, ancak esnek bir yaklaşımı benimsek olumlu yaşam için önemli bir girişimdir. Hayatta ulaşmak istediklerimizi kendiliğinden gelmeyeceğini, geleceği şekillendirmek için bugünden çaba gösterilmesi gerektiğini kavramalıyız. Ancak,geleceği belirlemek manasına gelmediğini de anlamalıyız.

Olumlu düşünmek ve olumlu yaşamak için insan kendine ve çevresine güvenmelidir. Hayatı sadece onu değiştirebileceğine inanlar iyileştirir. Kendine ve çevresine güvenen, inançlı insanlar ve azimli insanlar hayatını kalitesini geliştirir, kendileri ve çevreleri için mutluluk kaynağı olur.
Dünyada iki büyük güç kaynağı vardır: bir korku, diğeri ise inançtır. Olumlu düşünebilmek için insanın korkularını da yenmesi gerekir. Korkuları yenmenin en etkili aracı ise inançtır. Olumlu düşünme, hayallerimizin gerçeğe dönüştürebilmenin önemli bir olgusudur. Büyük başarılar elde etmiş olan insanlar, zihinlerini daima olumlu tutma yeteneğine sahip kişilerdir. Bu yetenekleri sayesinde, akıllarını kontrol altında tutabildikleri gibi, aklın kaygan zeminlerine ayakta kalabilme becerileri de kazanmışlardır. Olumlu insan, daima bardağın dolu kısmına odaklanarak, yapıcı olma alışkanlığına sahiptir. Bu tür insanlar her şeyin bir değişim içinde olduğunu görürler, genelde düşünce gücüne inanırlar ve bizzat uygulama eğilimindedirler.


Kitaptan Kesitler:

*İnsanın en büyük düşmanı yine kendisidir.
*Doğada tesadüfe yer yoktur, her olayın mutlaka bir sebebi vardır.
*Marks Twain: "Eğitimin yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Kötü ahlakı iyiye çevirir; kötü ilkeleri yok edip iyilerini yaratır, insanı melek düzeyine yükseltir." demiştir.
*Dr. Freitag diyor ki:"Sürekli sorun çıkacağını düşünmek, bir çeşit onları davet etmekti. İnançsız hastalar şifa bulmak için bir doktordan diğerine savrulurlar. Ben hasta olup hastaneye yatıncaya kadar bunda kusur olduğunu düşünmemiştim. Gerçi doktorlar da sütten çıkmış ak kaşık değillerdir."
*Gandhi diyor ki: "Düşünceleriniz pozitif olsun, çünkü düşünceleriniz sözleriniz olur. Sözleriniz pozitif olsun çünkü sözleriniz davranışlarınız olur. Davranışlarınız pozitif olsun çünkü davranışlarınız alışkanlıklarımız olur. Alışkanlıklarımı pozitif olsun çünkü alışkanlıklarınız değerleriniz olsun.
*Mevlana der ki: "Sevgi acıları tatlandırır, bakırları altın eder, dertler sevgi ile şifa bulur, sevgi ölüleri diriltir, padişahları kul köle eder.
*Newsweek Dergisinden yer alan bir araştırma, ibadet ve meditasyon yapanların beyin aktivitelerinde gelişmeler olduğunu, bağışıklık sistemlerinin güçlendiğini, tansiyonların düzeldiğini ortaya çıkartmıştır.
*Gabriel Garcia Marquez: "Hiçbir zaman gülümsemeden vazgeçmeyin çünkü kimin size ne zaman aşık olacağını bilemezsiniz.
*Geçmiş geçti gitti, gelecek henüz gelmedi, onun için kaygılanmak neden? Geriye sadece şu an kaldı, yaşayın onu. Eğer şuan sessizlikse minnettar olun, sonsuz mutluluksa Tanrı'ya şükredin, O'na güvenin. Güvenebilirsiniz, mutluluk büyüyecektir.
*Güneş gibi durmanız gereken yerde durun. Ne fazla yaklaşıp yakın etrafınızı, ne de fazla uzaklaşıp bu kestirin.
*Nimetlerin külfetinden şikayet eden insanlar, emanete ihanet eden insanlar gibidir.
*Kazancınızın az olduğu düşüncesi ile başka insanlara ve hayırlı teşebbüslere yardımı ertelemeyiniz. Zenginler bütün mallarını verseler, fakirler tek bir küpeleri, tek bir yüzüklerin vermeden savaş kazanılamaz.
*Kendinize güvenin! Sahip olduğunuz yeteneklere inanın! Kendi gücünüze inanmadıkça başarılı ve mutlu olamazsınız. Gücünüze inanır ve kendinize güvenirseniz daima başarılı olursunuz. Oysa aşağılık ve yetersizlik duygusu ümitlerimizin kırılmasına yol açar, fakat kendinize güvenirseniz başarabilirsiniz.
*Dualarınıza dikkat edin, gerçekleşebilir. Aklınızdan geçen her şey er geç ortaya çıkar.
*Dua ettiğimiz zaman kendimizi kaybetme ihtimalinden uzak tutar. Dua ettiğimizde buna ulaşabileceğimizi bilir ve O'na yöneliriz.
*Huzurun beş şartı:
a)Allah(cc) sevgisi şarta bağlı değildir.
b)Kendi kendimize koyduğumuz sınırları kaldırmalıyız.
c)Her insan sonsuzluğu kendi sözleriyle birleştirir.
d)Düşünüp inandığımız her şey gerçekleşir.
e)Verdiğimiz ölçüde hayattan alırız.

Not: Kitaptan kesitlerim bu kadar değil aslında. Yazacak daha çok altını çizdiğin cümleler var. Yazmaktan yoruldum biraz. :) Artık siz okur siz paylaşırsınız. ;)

Kitap Yorumu 
Evet, gelelim kitap yorumuna. Bu kitabı elime aldığımda bir hevesle okumaya başlamıştım. Herşey gayet iyiydi başta. Boş derslerde kitabı elime alıyorum ama bir türlü içimden okumak gelmiyor. Kitap üzerine bir kaç defa konuştuğum Din Kültürü hocası elimde yine bu kitabı görünce şöyle dedi: "Hala bu kitabı bitirmedin mi?" Ben de şu cevabı verdim: "Aslında ben bu kitabı bitirirdim de şu sıralar pek kitap okuyasım yok."
Evet, o sıralar kitap okumak pekte içimden gelmiyordu. Okurken çok canım sıkılıyordu. Hatta kitabın dış rengi beyaz ve kitap sürekli elimde gezinmekten kirlendi. :) Eziyet etmişim kitaba. :)
Kitaptan bahsedecek olursak, kitap üç bölüme ayrılıyor;
1)Olumlu Düşünme ve Kazandırdıkları
2)Olumlu Düşünce ve Hayat
3)Düşüncenin Gücü

Kitabı okurken şu yazı dikkatimi çekti.
Meditasyon: Günde en az 15 dakika Allah'ın(cc) büyüklüğünü ve yerini düşünmekle meditasyona ayırmalıyız. Doğru yolu göstermesi için içinize dönün.
Ben bunun Allah'ın büyüklüğünü düşünüp O'nun yarattıklarını düşünerek O'na daha da yakınlaşmak olduğunu, bunun da tefekkürden geçtiğini, meditasyon kelimesini yanlış olduğunu düşünüyorum. Hangi amaçla kullandı acaba bu kelimeyi? Bilimsel olarak filan mı? Din de meditasyon yoktur! Tefekkür etmek vardır.
Her neyse. Kitapta olumlu düşüncenin inançlar bağlı olduğunu yazıyor. Korkuların inançlarla yok olacağını yazmış. Dua etmekten de bahsediyor ve dua etmemizi tavsiye ediyor. İbadet etmek...
Kişisel gelişim kitaplarının genellikle insanları gaza getirdiğini düşünürdüm. Ama bu kitabımı okuduktan sonra her kişisel gelişim kitabını aynı olmadığını anladım. Ve bu kitapta duadan, inançtan ve ibadetten bahsedince mutlu oldum.
Artık bilim adamları da bizim dinimizi yani Müslümanlığı biliyor ama kabul etmek istemiyor. O kadar hikmet varken. 
Neyse arkadaşlar ben mevzuyu daha fazla uzatmayayım. Size iyi okumalar dilerim ve kitabı okumanızı tavsiye ederim... :)
İyi okumalar... :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sevgili canlar, lütfen yorumlarınızı esirgemeyiniz. :) Hepiniz benim için değerlisiniz. Sizleri çok seviyorum. :)