26 Ocak 2015 Pazartesi

Beyoğlu'nun En Güzel Abisi - Ahmet Ümit


YILBAŞI İŞLENEN BİR CİNAYET 
Tarlabaşı'nın arka sokaklarında bulunan bir erkek cesedi. Öldürülmüş erkeklerin en yakışıklısı, belki de en kötüsü. Karanlık sırların ortaya çıktığı utanç verici bir gerçek. Gururların kurbanı olmuş erkekler, onşarın hayatlarını yaşamak zorunda olan kadınlar. Bu cinayetler yatağında, bu kötülükler bahçesinde, bu insan eti satılan can pazarında masumiyetini korumaya çalışan bir adam. Bir zamanlar İstanbul'un en gözde yeri olab Beyoğlu'nun hazin hikayesi.

KARANLIK
Soğuk havayla iyice ağırlaşan bir karanlık. Uzaklardan şarkılar geliyor kulağına, neşeli kadın çığlıkları, ayarını yitirmiş sarhoş naraları. Biri küfrediyor belki ama avrat, belki ağlıyor birissizce ölüyor bu gürültünün, bu hengamenin ortasında. Umrunda değil. Hepsinden sıyrılmış, sadece öfke... Nereye gittiğini bilmeden yürüyor, nefret tarafından kuşatılmış olarak. Kıskançlık denen o canavar, çelikten pençesine almış yüreğini, habire sıkıyor.

"KADINLAR" DİYOR BİR SES ZİHNİNİN DERİNLİKLERİNDEN...
"Kadınlarla, onlarla oynayamazsınız... Oynadığını zannedersin ama bir de bakmışsın, asıl oyuncak sen olmuşsun." Hayatına giren kadınların yüzleri beliriyor sokağın zemininde. Birer birer düşüyor görüntüleri ayaklarının dibine. Hepsinin boynu bükük, hepsinin gözlerinde keder. Hepsi üzgün... Aldırmıyor, bir su birikintisiymiş gibi basıp geçiyor üzerlerinden ama yeniden düşüyor görüntüler zemine. "Kadınlar," diyor o ses yine, kadınlardan asla kurtulamazsınız, hayaletleri hayatları boyunca seni takip eder.

Arka Kapaktan.

Ve gelelim benim yorumuma. Nevzat Başkomiser, Ali ve Zeynep üçlüsünü İstanbul Hatırası'ndan tanıyorum. Kitabı kuzenimden ödünç aldım sırf Ahmet Ümit olduğu için. Eh polisiye romanı olması işin diğer yüzü.
Her zamanki gibi cinayetle başlar olaylar. Engin ölür. Araya karı kız işleri filan da girer. Tarlabaşı'nın iki ağır abisi vardır. Birbirlerine düşman kesilmişlerdir. Barbutlu İhsan ve Kara Nizam. Çilem'dir aralarındaki en net husumet diğer adıyla Hacer. Belki de ben öyle algıladım. Engin'in sevgilisi vardır Azize bir de onu kıskanan Jale. Zaten işin içine karı kız meselesi girince ortalık darma duman. :)
Yine sağlam yazmış Ahmet Ümit. Ama İstanbul Hatırası daha sağlamdı.
Kitabı okurken Kanıt dizisini izliyormuş gibi oldum. İki üç günü sayfalar dökmüş adam. Valla bravo.
Sosyal mesajlar vardı. Gezi Parkı olaylarına dair. Yazarı tam olarak tanımasam da siyasi görüşünü gayet iyi biliyorum. Baktım Gezi Parkı olaylarından bahsediyor direk basım tarihine baktım. O zaman haa tamam oldum.
Anneme babama filan da söyledim. Hatta bir ara sıkıldım ‘Aaa cinayetin üzerine onca zaman geçti daha katil bulunamadı’ Annem: ‘Berkin’in katilini mi bulamadılar’ ‘Yok be anne Gezi Parkı dediysek Berkin demedik’ filan dedim. Akıllarda yer edimmiş Berkin Elvan. Bu konuyu kapatıyorum. Biraz siyasi kaçıyor. Ama kitapta alttan alta mesajı veriyor hükümete, polislere. Anladık yani. :)
O zaman olanlar oldu. Olmaması gerekenler…
Bu konuyu fazla uzatmayacağım. Fikirde beyan etmeyeceğim… En iyisi kitaba dönmek.
Kitabı bitirince bir Şükürrr oldum. Katil yine hiç beklenmedik kişiler. Yazdığım karakterler. Onlar sadece bir kısmı. Daha kimler var kimler. :)
Haydin size iyi okumalar.
Selametle kalın… :)


4 yorum:

  1. İlginç! okumak lazımda kafan sakin olacak günlük hengamenin içinden çık birde böyle karışık roman okursam herhalde evde şeşbeş gezerim beni sakinleştirecek küçük hikayelerle duygusal dünyama çiçekler açtıracak bir kitap olmalı.. Cünyed Suavi'nin Hayatın İçinden "Sevgi Çiçekleri" gibi tavsiye ederim mutlaka oku.. kafayı dinlersin... Ayy çok uzattım yorumu ben.. Öptüm canım sevgiler ( ˘ ³˘)♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplarına göz attım. Kafanın sakin olduğu bir zamanda oku ki kafan daha fazla karışmasın :)

      Sil
  2. büyük bir heyecanla okumuştum bu kitabı ve katili doğru tahmin etmiştim :)

    YanıtlaSil
  3. Ben her zamanki gibi tahmin edemedim. :)

    YanıtlaSil

Sevgili canlar, lütfen yorumlarınızı esirgemeyiniz. :) Hepiniz benim için değerlisiniz. Sizleri çok seviyorum. :)